Drupal 7,8, 9

Datum end-of-life voor Drupal 7 én 8


UPDATE 24 JUNI 2020: In verband met de Corona crisis heeft de Drupal community besloten om organisaties die Drupal 7 gebruiken meer tijd te geven voor de migratie naar Drupal 8 of 9. De EOL voor Drupal 7 is nu 28 november 2022. Voor Drupal 8 blijft de EOL november 2021 omdat de migratie van Drupal 8 naar Drupal 9 relatief eenvoudig is.


Software heeft een bepaalde 'houdbaarheidsdatum', ook wel 'end-of-life' datum. Het softwaresysteem heeft dan 'zijn langste tijd gehad' en het is tijd voor vernieuwing ervan, om bij te blijven in de markt en om nieuwe updates voor de software te kunnen blijven ontvangen.

De zogenaamde 'end-of-life' datum (kortweg EOL) voor Drupal 7 én 8 zijn onlangs aangekondigd door de Drupal Community. Vanaf november 2021 stopt de Community-support voor zowel Drupal 7 als Drupal 8. Dat wil zeggen dat er vanaf dat moment geen updates meer beschikbaar komen voor deze versies van Drupal. Drupal 9 wordt in juni 2020 gelanceerd. Actie is dus vereist om nog gebruik te kunnen blijven maken van Drupal. Het feit dat gelijktijdig zowel de support voor Drupal 7 als 8 stopt is vrij bijzonder en vergt enige toelichting.

 

Dries Buytaert, de oprichter van Drupal, geeft hierin het volgende aan"Historisch gezien is het beleid geweest om alleen de laatste twee (major) versies van Drupal te ondersteunen. Dat zou dus betekenen dat ná de lancering van Drupal 9 juni 2020, alleen nog Drupal 8 en 9 Community-ondersteuning zouden krijgen. Gezien het grote aantal websites dat momenteel nog gebaseerd is op Drupal 7, is besloten om de support voor deze versie van Drupal te verlengen tot november 2021." (bron: https://dri.es).

De reden dat soortgelijke verlenging van de Community-support voor Drupal 8 niet mogelijk is, hangt samen met de 'end-of-life'-datum van Symfony 3 in november 2021. Symfony 3 is een PHP framework en betreft inmiddels een essentieel onderdeel van Drupal 8 en ook Drupal 9. Het is dus noodzakelijk om Drupal te upgraden zodat gebruik gemaakt kan worden van een nieuwere versie van Symfony aangezien er ná november 2021 geen beveiligingsupdates meer doorgevoerd zullen worden voor Symfony 3.

Wat betekent dit voor uw website?

Drupal 7

Heeft u een website in Drupal 7? Dan moeten de volgende keuzes gemaakt worden:

  1. Nu upgraden naar Drupal 8. De upgrade van Drupal 8 naar 9 is namelijk relatief eenvoudig en niet zo ingewikkeld en fundamenteel als de upgrade van Drupal 7 naar 8. Lees hier meer over in een blog van Dries Buytaert.
     
  2. Ná november 2021 gebruik maken van de zogenaamde 'Long Term Support' die Elonisas ook voor Drupal 7 beschikbaar zal stellen. Het is daarna belangrijk om de upgrade naar Drupal 9 te plannen. Daar begeleiden wij onze klanten uiteraard bij.

Drupal 8

Is uw website in Drupal 8 gebouwd? Dan is upgraden naar Drupal 9 relatief eenvoudig, aldus Dries Buytaert zelf: "De 'big deal' wat betreft Drupal 9 is … dat het niet zo'n 'big deal' hoeft te zijn. Het beste om klaar te zijn voor Drupal 9, is om de updates van Drupal 8 adequaat te blijven doorvoeren.". Kort gezegd: Er dus voor zorgen dat uw Drupal 8 omgeving up-to-date blijft. Als klant van Elonisas hoeft u zich daar uiteraard geen zorgen om te maken.

Maakt u zich zorgen over de toekomst van uw website, platform of applicatie die in Drupal gebouwd is? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over de plannen voor Drupal 9 op de website van Dries.