Drupal 9

Drupal 9 is op 3 juni 2020 gelanceerd

Op 3 juni 2020 is de nieuwste versie van Drupal gelanceerd: Drupal 9. De voornaamste reden voor deze update is dat voor de onderliggende technieken (Symphony framework) eveneens een update beschikbaar is. Daarnaast gaan we met Drupal 9 nog verder terug naar een solide kern en wordt een hoop overbodige en verouderde code verwijdert. De overgang van Drupal 8 naar 9 is dus geen enkel probleem wanneer de omgeving netjes is geupdate en onderhouden.

De overgang van Drupal 7 naar 8 is compleet anders dan van 8 naar 9. Drupal 8 maakt gebruik van het zogenaamde Symphony framework. Het gebruik hiervan had veel impact op enkele fundamentele onderdelen van het Drupal-systeem. Dat maakt de overgang van Drupal 7 (of eerder) naar 8 complexer. Je moest in feite de website volledig herbouwen. Dat is bij de overgang van Drupal 8 naar 9 niet meer nodig. In principe is versie 8.9 identiek aan versie 9, maar zijn er voornamelijk veel zaken opgeschoond.

Wat betekend dit voor support van Drupal 7 en 8?

Tot en met november 2022 zal Drupal 7 nog officieel ondersteund worden. Voor Drupal 8 is dat, vanwege de geringe impact, tot  november 2021. Uiteraard kan dan worden teruggevallen op Long Term Support (LTS), maar daar zijn (mogelijk) extra kosten aan verbonden. De Drupal community telt inmiddels ruim 100.000 actieve leden, heirdoor worden contrib-modules steeds sneller beschikbaar gemaakt voor de nieuwste Drupal versies waardoor updaten naar deze versies ook steeds soepeler verloopt. 

Meer weten over Drupal migraties, Drupal support en onderhoud of überhaupt Drupal development? Neem gerust contact met ons op!