‘Bij de Schipbeek’ van Ben Zweerink

Nieuwe aanwinst voor de vergaderzaal dankzij Kunstuitleen Hof van Twente

Het kunstwerk ‘Bij de Schipbeek’ van Ben Zweerink, is aan ons beschikbaar gesteld door Kunstuitleen Hof van Twente. Elonisas heeft i.s.m. medewerkers van de kunstuitleen de website mogen vernieuwen. Deel van de vergoeding hiervoor bestond uit het schilderij ‘Bij de Schikbeek’ waar wij inmiddels onze vergaderzaal mee hebben kunnen verfraaien.

In het schilderij, geschilderd door kunstschilder Ben Zweerink, is het landschap nabij de Schipbeek in de buurt van Holten (Overijsel) figuratief vastgelegd.

Over de Schipbeek

De Schipbeek betreft een zijrivier van de IJssel. Het riviertje werd in de late middeleeuwen gekanaliseerd in opdracht van De Bisschop van Utrecht, landsheer van het Oversticht, het huidige Overijssel. De rivier diende als vaarweg en maakte onderdeel uit van de Sallandse landweer, een verdedigingswerk tussen de stad Deventer en Holten aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Een landweer betreft een aarden wal met daarop doornig struikgewas. De verdedigingslinie werd aangelegd om invallen, vanuit het destijds vijandige Hertogdom Gelre, te kunnen weren. Vanaf 1576 werd de Schipbeek vrijwel uitsluitend gebruikt als vaarweg, onder beheer van de stad Deventer.

Over Ben Zweerink

Ben Zweerink timmert naar eigen zeggen weinig aan de weg. Hij voelt zich allerminst verbonden met de ‘kunstelite’. Dat maken de fraaie landschappen die hij op doek vast weet te leggen niet minder mooi, misschien zelfs mooier… Een quote van de kunstenaar:

“Ik erger me vaak aan conversaties tussen mensen; er wordt op een heel ingewikkelde manier over kunst gepraat. Ouwehoeren noem ik dat. Kunst vind je mooi of je vindt het niet mooi.”

Wij raden iedereen aan om vooral eens een kijkje te nemen bij de expositie van Kunstuitleen Hof van Twente. Daar hangen nog veel meer inspirerende werken van voornamelijk kunstenaars uit de omgeving. Daar is dit schilderij slechts een voorproefje van!

Bekijk de website op: kunstuitleenhofvantwente.nl