Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Maak uw website toegankelijk voor iedereen

U wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen uw website kunnen bereiken. Maar om uw website zo optimaal mogelijk te laten werken, zijn er wel aanpassingen nodig. En als u dan hierin investeert, wilt u natuurlijk ook laten zien dat u hieraan voldoet. Met het Waarmerk Drempelvrij.nl kunt u zichtbaar aantonen dat uw website toegankelijk is.

 

Waarom het Waarmerk Drempelvrij.nl?

Dit waarmerk is bedoeld voor elke organisatie die haar website aantoonbaar toegankelijk wil maken en daarmee ook aantoont dat u maatschappelijk verantwoord bezig bent. Bovendien kunt u meer (potentiële) klanten bereiken omdat uw website nu goed werkt en is uw website beter vindbaar in de zoekmachines.
Er zijn drie verschillende kwaliteitsniveaus. De eerste is de basis op het gebied van toegankelijkheid en hiermee toont u aan dat uw website toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking en is uw website nationaal als internationaal toegankelijk. Bij niveau 2 kunnen blinden en doven heel gemakkelijk uw website gebruiken en is er sprake van een goed contrast tussen tekst- en achtergrondkleuren. Bij niveau 3 voldoet u aan alle richtlijnen op het gebied van toegankelijkheid, waardoor ouderen en mensen met een functiebeperking zonder problemen uw website kunnen gebruiken. Daarnaast is uw website heel degelijk gebouwd en wordt deze beter gevonden in de zoekmachines. Voor meer informatie over het Waarmerk Drempelvrij.nl, zie Drempelvrij.nl.

Drempelvrij logo

 

 

 

Uw website drempelvrij laten bouwen door ELONISAS

ELONISAS heeft alle kennis in huis om uw website zo toegankelijk mogelijk te maken en u een waarmerk op uw website kan plaatsen.

Enkele belangrijke speerpunten om uw website aan de eisen te laten voldoen zijn:

 • Alle codes moeten aan de richtlijnen voldoen zoals beschreven bij het W3C
  (ELONISAS.nl is bijv. W3C XHTML+RDFa 1.1 en CSS 3 valide)
   
 • De kleuren en typografie in de vormgeving moet aan de richtlijnen voldoen.
   
 • Alle afbeeldingen en links moeten zijn voorzien van een ‘title’-attribuut (en voor afbeeldingen ook een ‘alt’-attribuut). Bij links naar externe websites moet duidelijk zijn dat bezoekers de website verlaten bij het volgen van de link.
   
 • Content op meertalige websites moet de juiste META-data meekrijgen zodat bijv. een screenreader weet in welke taal de content is geschreven.
   
 • De hiërarchie van de opmaak moet kloppen (beginnen met koptekst 1, gevolgd door koptekst 2 e.d.) en de juiste opmaak codes moeten worden gebruikt voor bijv. lijsten en tabellen. Daarnaast mogen er geen opmaak codes  worden gebruikt in de HTML van de website (moet in apart CSS bestand).

Meer richtlijnen zijn na te lezen op:
http://www.drempelvrij.nl/het-waarmerk/over-het-waarmerk

 

Uw eigen website zelf controleren

Nieuwsgierig naar de resultaten voor uw eigen website? Hier enkele links voor om deze te controleren:

Webrichtlijnen valideren: http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/
(x)HTML valideren: http://validator.w3.org/
CSS(3) valideren: http://jigsaw.w3.org/css-validator/

 

Drupal en de webrichtlijnen

Ook Drupal besteed aandacht aan de webrichtlijnen. In Drupal 7 en ook zeker versie 8 van Drupal (die eind 2013 beschikbaar zal worden gesteld) wordt aan veel van deze richtlijnen standaard al voldaan. Lees meer over Drupal en de richtlijnen op:

http://www.webrichtlijnen.nl/actueel/aandacht-voor-webrichtlijnennl-op-website-van-drupal