Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Maak jouw website toegankelijk voor iedereen

Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen jouw website kunnen bereiken. Maar om jouw website zo optimaal mogelijk te laten werken, zijn er wel aanpassingen nodig. En als je dan hierin investeert, wil je natuurlijk ook laten zien dat je hieraan voldoet. Met het Waarmerk Drempelvrij.nl kun je zichtbaar aantonen dat jouw website toegankelijk is.

 

Waarom het Waarmerk Drempelvrij.nl?

Drempelvrij logoDit waarmerk is bedoeld voor elke organisatie die haar website aantoonbaar toegankelijk wil maken en daarmee ook aantoont dat je maatschappelijk verantwoord bezig bent. Bovendien kun je meer (potentiële) klanten bereiken omdat jouw website nu goed werkt en is jouw website beter vindbaar in de zoekmachines.
Er zijn drie verschillende kwaliteitsniveaus. De eerste is de basis op het gebied van toegankelijkheid en hiermee toon je aan dat jouw website toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking en is jouw website nationaal als internationaal toegankelijk. Bij niveau 2 kunnen blinden en doven heel gemakkelijk jouwwebsite gebruiken en is er sprake van een goed contrast tussen tekst- en achtergrondkleuren. Bij niveau 3 voldoe je aan alle richtlijnen op het gebied van toegankelijkheid, waardoor ouderen en mensen met een functiebeperking zonder problemen uw website kunnen gebruiken. Daarnaast is jouw website heel degelijk gebouwd en wordt deze beter gevonden in de zoekmachines. Voor meer informatie over het Waarmerk Drempelvrij.nl, zie Drempelvrij.nl.

 

Jouw website drempelvrij laten bouwen door ELONISAS

Stichting Accessibility LogoELONISAS heeft alle kennis in huis om jouw website zo toegankelijk mogelijk te maken en je een waarmerk op jouw website kan plaatsen. Onze kennis omtrent dit onderwerp is zeer actueel. In november 2020 hebben onze specialisten voor het laatst deelgenomen aan een Accessibility-training georganiseerd door Stichting Accessibility.

Enkele belangrijke speerpunten om jouw website aan de eisen te laten voldoen zijn:

  • Alle codes moeten aan de richtlijnen voldoen zoals beschreven bij het W3C.
     
  • De kleuren en typografie in de vormgeving moet aan de richtlijnen voldoen.
     
  • Alle afbeeldingen en links moeten zijn voorzien van een ‘title’-attribuut (en voor afbeeldingen ook een ‘alt’-attribuut). Bij links naar externe websites moet duidelijk zijn dat bezoekers de website verlaten bij het volgen van de link.
     
  • Content op meertalige websites moet de juiste META-data meekrijgen zodat bijv. een screenreader weet in welke taal de content is geschreven.
     
  • De hiërarchie van de opmaak moet kloppen (beginnen met koptekst 1, gevolgd door koptekst 2 e.d.) en de juiste opmaak codes moeten worden gebruikt voor bijv. lijsten en tabellen. Daarnaast mogen er geen opmaak codes  worden gebruikt in de HTML van de website (moet in apart CSS bestand).

Meer richtlijnen zijn na te lezen op:
http://www.drempelvrij.nl/het-waarmerk/over-het-waarmerk

 

Jouw eigen website zelf controleren

Nieuwsgierig naar de resultaten voor jouw eigen website? Hier enkele links voor om deze te controleren:

Webrichtlijnen valideren: http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/
(x)HTML valideren: http://validator.w3.org/
CSS(3) valideren: http://jigsaw.w3.org/css-validator/

 

Drupal en de webrichtlijnen

Ook Drupal besteed aandacht aan de webrichtlijnen. Lees meer over Drupal en de richtlijnen op:

http://www.webrichtlijnen.nl/actueel/aandacht-voor-webrichtlijnennl-op-website-van-drupal